
INLEIDING: SOORTEN STRALINGEN
Soorten stralingen en hun toepassingen.
1. Het begrip straling
1.1. Wat is straling?
Een bord pasta opwarmen in de magnetron, een röntgenfoto maken van je gebroken arm in het ziekenhuis of lekker onder de warmtelamp op het terras zitten. Het zijn allemaal voorbeelden van elektromagnetische straling. Maar wat is deze straling precies en welke soorten elektromagnetische straling bestaan er?
Straling is het uitzenden van energie als golven. De golven hebben een bepaalde golflengte. De golflengte is de afstand tussen twee opeenvolgende toppen van een golf.
Onze ogen zijn gevoelig voor wat we kennen als 'zichtbaar licht'. Alleen licht stralingen kunnen we waarnemen, van rood, geel, groen, blauw tot violet, het hele kleurenspectrum zit erin. Maar het zichtbaar licht maakt zelf ook weer deel uit van een ander spectrum. Dit kennen we als het elektromagnetisch spectrum.

1.2. Elektromagnetische straling
Elektromagnetische straling is de voortplanting door de ruimte van elektrische en magnetische trillingen. Licht, radiogolven en röntgenstraling zijn vormen van elektromagnetische straling. Alle soorten elektromagnetische straling planten zich in vacuüm voort met de lichtsnelheid. Elektromagnetische straling wordt wiskundig beschreven als een golf door middel van de wetten van Maxwell.
Het elektromagnetisch spectrum
In zonlicht zitten verschillende soorten straling. Zo kun je de zon zien, voelt de straling warm aan en word je er bruin van. Dit komt door drie soorten (infrarode straling, zichtbaar licht en ultraviolette straling) elektromagnetische stralingen die in zonlicht zitten.
Daarnaast zijn er nog meer elektromagnetische stralen, die behoren samen tot het elektromagnetisch spectrum.
De elektromagnetische straling heeft verschillende eigenschappen, en wordt dus ook voor andere doeleinden gebruikt:
- Radiogolven (om naar de radio te luisteren)
- Microgolven (telefoon en magnetron)
- Infrarode straling (warmtestralen)
- Zichtbaar licht (deze straling zien we)
- Ultraviolette straling (hier word je bruin van) / (bestaat uit uv A, uv B en uv C)
- Röntgenstraling (voor röntgenfoto's)
- Gammastraling (wordt door radioactieve stoffen uitgezonden en is erg schadelijk)
Golven met een lage frequentie (en dus een hoge golf) hebben een hoger doordringend vermogen. Dat betekent dat ze verder reiken en makkelijker door voorwerpen heen kunnen stralen.
Een goed voorbeeld hiervan is de Wi-Fi in je huis. Wi-Fi heeft een veel lagere frequentie dan zichtbaar licht. Hierdoor kunnen Wi-Fi golven door de muren van je huis heen, terwijl licht dat niet kan.
De verschillende soorten elektromagnetische golven kunnen grafisch worden weergegeven in het elektromagnetisch spectrum.

- Bekijk volgend introductiefilmpje, je zal een eerste indruk krijgen van de verschillende stralingen. Succes!
- Ga via bovenstaand MENU door naar de volgende pagina: SOORTEN STRALINGEN, of klik hier.